donderdag 25 september 2008

Melcode huiselijk geweld



donderdag 04 september 2008 10:10


DEN HAAG - Artsen, leraren, tandartsen en medewerkers in de kinderopvang moeten verplicht een code opstellen waarin staat hoe zij omgaan met kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat hebben de ministers van Jeugd en Gezin, Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid afgesproken. Het kabinet vermoedt dat kindermishandeling en huiselijk geweld veel vaker voorkomen dan nu wordt gemeld.

Het kabinet wil de code verplicht stellen voor alle beroepsgroepen die te maken kunnen krijgen met slachtoffers. Doel is zo snel mogelijk een eind te maken aan dit geweld. Geschat wordt dat per jaar 100.000 kinderen mishandeld worden.

Momenteel heeft minder dan de helft van de artsen, leraren, tandartsen en medewerkers in de kinderopvang een meldcode, blijkt uit onderzoek. Artsen die vaak in contact komen met kinderen, zoals dokters die op het consultatiebureau werken en kinderartsen, hebben vaak wel een code. Zij melden vermoedens van kindermishandeling drie keer vaker dan collega's die geen meldcode hebben.

De nieuwe werkwijze van ziekenhuizen in de regio Den Haag onderstreept dit. In een verklaring schrijft minister André Rouvoet van Jeugd en Gezin dat daar is afgesproken altijd melding te doen van mishandeling. In de eerste paar maanden werd dit zeventien keer gemeld. Zestien keer bleek dat terecht.

Het kabinet ziet echter niks in een meldplicht. Er is namelijk geen bewijs dat dit leidt tot minder kindermishandeling en huiselijk geweld. Ook zou er te weinig draagvlak voor zijn.

De landelijke Stuurgroep Aanpak Kindermishandeling heeft verheugd gereageerd op het kabinetsplan voor een meldcode.

Burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam, voorzitter van de stuurgroep, vindt echter wel dat de beroepsgroepen het onderwerp zelf niet serieus genoeg nemen. Hij roept hen op 'hun hoofden uit het zand te halen' en hoopt dat zij de verplichtstelling van de code niet afwachten.

In november komt het kabinet met meer details over de meldcode, die ook gaat gelden voor vrouwenbesnijdenis en eerwraak. Vandaag presenteert artsenvereniging KNMG haar vernieuwde meldcode.

1 opmerking:

Antoinette Engbers zei

Prima zo'n meldcode denk ik althans voor docenten enz Voor huisartsen is het wel iets anders. Huisartsen zijn vaak bang dat ouders die hun kind mishandelen ook niet meer met hun kind naar een huisarts gaan als ze weten dat deze een meldplicht heeft. Dan ben je nog verder van huis want dan kan de arts helemaal niets meer voor de ouder en vooral voor het kind betekenen. Ik vind dit geen gemakkelij onderwerp.